- nyelvtanulás , idegen nyelv, idegen nyelvoktatás , nyelvvizsga felkészítés, angol , német , olasz, nagykanizsa, kanizsa , oktatás , tanulás , nyelvtudás
 
vissza a főmenübe I I I hírlevél küldése I kapcsolat

érdekességek
a garantált siker
előnyök
vizsga garanciák
nyelvtanulás külföldön
sikeres tanulók
a módszer
gyakori kérdések
nyitva tartás
árak
tanfolyamkezdés
csak klubtagoknak
szintfelmérő
 

Hagyományos oktatással felhagyott nyelvtanár leleplezi a titkokat.

Töltsd le az ingyenes anyagot, ismerd meg a titkokat!  - nyelvtanulás , idegen nyelv, idegen nyelvoktatás , nyelvvizsga felkészítés, angol , német , olasz, nagykanizsa, kanizsa , oktatás , tanulás , nyelvtudás
Untitled Document
Érdekességek, Jobbnál jobb ötletek nyelvtanulóknak

Az angol nyelv története

Az angol nyelv történetének ismerete segíthet nekünk abban, hogy egy-egy szót még jobban megértsünk úgy, hogy tudjuk, hogy mikor, milyen körülmények között alakult ki. Ez foleg akkor van hasznunkra, amikor a szavak eredeti jelentését tanulmányozzuk.

Az angol nyelv kialakulásának története

Az angol nyelv története egy szigetcsoporton kezdodött, amelyet a tenger elválaszt az európai kontinenstol. Ezt a szigetcsoportot Brit-szigeteknek nevezik. A legnagyobb sziget középso részét nevezzük Angliának, és az angol nyelv ott alakult ki.

Eredetileg ezeken a szigeteken a kelták éltek. A nyelvük a kelta nyelv volt, ami nem hasonlít az angol nyelvre. Késobb a Római Birodalom idején Julius Caesar elfoglalta Angliát, és a keltá­kat visszaszorította Wales és Skócia hegyeibe, mert ott már el tudtak rejtozni.

Amikor a rómaiak kivonultak Angliából, akkor a kelták nem sokáig örülhettek a földnek, ami eredetileg az övék volt. Ugyanis 450 körül egy új nép jött, és leigázta a kelták földjeit. Három törzs Észak-Európából. Az Angelek, Szászok és Jütök. Legyozték a keltákat, és a kelták megint csak visszaszorultak a walesi és skót hegyekbe és az ír szigetre. A kelta nyelvet a kelták magukkal vitték ezekre a vidékekre. A nyelvük még manapság is létezik. Még néhány ember beszéli a mai Nagy-Britanniában a walesi, ír vagy skót kelta nyelvet.

Az angol nyelv története valójában ettol a ponttól kezdodik. Mert az angol nyelv ose ennek a három megszálló törzsnek a nyelve volt. Az Angelek törzse volt a három törzs közül a legnagyobb. Övék volt a legtöbb föld is. Ezért a területet új neve "Englaland" lett. Ami azt jelenti: "az Angelek földje." Innen van a mai angol elnevezése: England. Az angol nyelv fejlodését három részre oszthatjuk. Az óangol, a középkori angol és a modern angol.
Az óangol (az angol-szász nyelv)
Az angol nyelv tehát eredetileg a három törzs eredeti nyelve volt. Ok nagyjából ugyanazt a nyelvet beszélték. Úgy is nevezzük ezt a nyelvet, hogy angol-szász nyelv. Ez az elnevezés a két nagy törzs az Angelek és a Szászok nevébol jön. A vikingek is sokszor betörtek az
országba. Dánia királya pedig Anglia északi részeit birtokolta hosszabb ideig. Így kerültek be az angol nyelvbe a dán, norvég stb. szavak.
Az akkori dán nyelv egyébként az akkori angoltól szinte csak a szavak végzodéseiben tért el. Ezért kezdték az angolok elhagyni a szavak végén levo ragokat, mert így a dánok is megértették, amit mondtak. Eredetileg ugyanis az angol nyelv ugyanolyan ragozott nyelv volt, mint bármelyik nyelv.

A középkori angol

1066-ban egy másik nép támadta meg Angliát. Ok az Angliát az európai kontinenstol elválasztó csatorna szemközti oldalán, Normandiában, éltek. A nevük: normannok.
A normann szó azt jelenti "északi ember", ugyanis ok is északról (Skandináviából) jöttek eredetileg. Amikor a normannok letelepültek Normandiában, átvették az ott élok nyelvét: a franciát. A francia nyelv pedig a latin nyelvbol alakult ki, ugyanis az itt élo nép annak idején az oket leigázó római nép nyelvét, a latint, átvette.

A normannok Normandia hercege (Hódító Vilmos) vezetésével megtámadták Angliát, és le is gyozték az angol király seregét.
Az angol nyelv története ennél a pontnál új fordulatot vesz, hiszen a normannok nyelve a francia lett a hivatalos nyelv. A normannok kormányozták az országot. Úgy tunt egy ideig, hogy az angol nyelv el fog tunni. De nem ez történt, ugyanis a vidéki emberek továbbra is angolul beszéltek. Ezért az egyetlen nyelv, amit mindenki megértett, az angol volt.
Az urak tehát franciául beszéltek, a parasztok angolul. Ez az oka például annak, hogy a húsokat nyersen máshogy hívják az angolban, mint sütve. Ez azért van, mert az állatokat az angolul beszélo angolok nevelték, és ok angolul nevezték azokat. De a normann urak asztalára került sülve, és ezért akkor már franciául hívták oket.
Az 1348-as nagy pestisjárvány az emberek harmadát elpusztította. És foleg a városokban, ahol a franciák éltek. Így hamarosan nem maradt elég francia, hogy az állami hivatalokat betöltse. Ezért kénytelenek voltak angolul beszélo embereket felvenni. Így hamarosan már egyre kevesebben beszéltek franciául. Az 1500-as évek közepére a francia nyelvet már egyáltalán nem használták Angliában.

A francia nyelv hatása nagy mértékben átalakította az eredeti angol nyelvet. Rengeteg latin szó épült be a nyelvbe, hiszen a francia nyelv eredetileg a latin nyelvbol alakult ki. Mellesleg a mai angol nyelvben kevesebb az óangol eredetu szó, mint a latin eredetu.

A modern angol

A modern angol az 1500-as évek közepe óta használt angol nyelv. Persze azóta is változik a nyelv fokozatosan. Egyre egyszerubb lesz. Például 100-200 évvel ezelott még volt külön tegezo forma az angolban. Ma már ezt nem használják.

(forrás: nyelviskola.ws)
     

 
Vélemények rólunk

"... Persze, hogy szeretek hozzátok járni, mert kötetlen, családias a légkör, nagyon kedvesek és képzettek a tanárok. Nagyszerű a sulitok, mindenki elégedett Nálatok, és igyekeztek a diákok kedvében járni. Szóval mindenkinek érdemes benéznie, aki nyelvet akar tanulni, mert ez az iskola jobb, mint ..."
K. G. tanuló

"Ismerve magamat, tudom, egy csoporton belül elvesznék. Ha csak egy másik tanuló is van, aki válaszolhat helyettem, én már nem gondolkodom. Itt "rákényszerítenek" az önálló gondolkodásra, nem hagyják felületessé válni a tudást. A sok ellenőrző teszt, írásban és szóban, magabiztos tudást ad.
Na és a barátságos, családias légkör sem utolsó..."

F. M. tanuló
Nem jó ez a nyelviskola, mert már három hónap tanulás után azon töröm a fejem, hogy ha elérem az angollal a célomat, akkor rendbeteszem a német nyelv(nem)tudásomat. Azt hiszem, túlságosan kötődöm a nyelviskola munkatársaihoz. Jó ez???
(P.V. tanuló)

Mindenkinek megéri egyszer kipróbálni, aztán lehet, rákaptok, mint a cukorra. Nagyon sokszor, sőt szinte mindig nevetünk az órákon. Az ünnepi órák pedig különlegesek. Alkalomhoz illoen van minden. Filmeket nézünk és zenét hallgatunk, abból tanuljuk a szavakat és a mondatokat. A közösség nagyon jó, szerintem megéri.
(H.D. tanuló)

Jó lenne, ha megismernénk egymást egy vidám partiórán. Mi jól érezzük magunkat, garantáljuk, hogy Te is vidáman mész haza.
(G.I. tanuló)

Jól érzem itt magam, mert oldottan, játékosan tanulhatok itt nyelvet. Az különösen tetszik, hogy különböző korú és foglalkozású társakkal alkotunk egy közösséget.
(U.É. tanuló)

Új szavakat, dalokat tanulunk, amit az órákon esetleg nem, ezeknek hasznát vehetjük még a nyelvvizsgán is. Plusz órákon gyakorolhatjuk a nyelvet. Ami a legfontosabb, nagyon jó a hangulat.
(M.P. tanuló)

Fontos, hogy feloldjuk azt a gátlást, amit a társalgás elkezdése okoz. Játékos feladatok során egyszerű kifejezésektől a ritka szófordulatokig minden előfordul. AZ első mondat kimondása a legfontosabb és legnehezebb. Köszönöm, hogy itt lehettem.
(S.A. tanuló)